Żurawinowa jesień w sklepach Piotr i Paweł
Cranberry (łac. Vaccinium macrocarpon) czyli żurawina wielkoowocowa zwana w Polsce również amerykańską, to owoc pochodzący ze Stanów Zjednoczonych, który w ostatnich latach zyskuje w Polsce na popularności. Dzięki wszechstronnemu zastosowaniu cranberry doskonale pasuje do nowoczesnej kuchni międzynarodowej. W Polsce żurawinę amerykańską można znaleźć w postaci suszonej, mrożonej, świeżej, w sokach oraz innych przetworach.
Co najważniejsze cranberry jest jednym z najzdrowszych owoców. Jej wartości odżywcze i prozdrowotne są udokumentowane licznymi badaniami. Regularne spożywanie żurawiny amerykańskiej może pomóc zapobiegać infekcjom dróg moczowych, ma też zastosowanie w ochronie przed chorobą wrzodową i może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka. Poza tym płukanie jamy ustnej sokiem żurawinowym pozwala zmniejszyć ilość obecnych tam bakterii i ograniczyć powstawanie płytki nazębnej. Owoce są też źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają oczyszczać tętnice ze złogów cholesterolu, co pozytywnie wpływa na pracę serca. Ponadto cranberries chronią komórki przed działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się do powstania chorób nowotworowych, cukrzycy, miażdżycy, chorób reumatycznych i przedwczesnego starzenia się skóry.
Aby przybliżyć smak, wartości odżywcze i walory zdrowotne żurawiny amerykańskiej sieć sklepów Piotr i Paweł organizuje akcje degustacyjne we wszystkich punktach sprzedaży na terenie całego kraju. Od 9 listopada do 22 grudnia w każdy piątek i sobotę Piotr i Paweł zaprasza wszystkich do spróbowania pysznej cranberry i porozmawiania o jej wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Konsultantki chętnie odpowiedzą na każde pytanie. Co więcej, dla spragnionych wiedzy i zabawy fanów żurawiny amerykańskiej przygotowano również specjalny konkurs z super nagrodami!
Poznaj żurawinę amerykańską i ciesz się jej zdrowym smakiem!
Terminy akcji w poszczególnych sklepach Piotr i Paweł znajdują się na stronie internetowej marki.