Gotowanie po francusku – Aleja Smaków znów gościła Michela Moran

Kolejna Akademia Kulinarna w Alei Smaków z Michelem Moran za nami. W minioną sobotę znany mistrz kuchni zabrał Klientów Galerii Mokotów w kulinarną podróż po Francji. Były pokazy, degustacje, konkursy i muzyka na żywo. Na koniec imprezy juror MasterChef tradycyjnie oddał swojego fartucha.

michel-moran-galeria-mokotow.jpg

Na sobotnie pokazy kulinarne Moran wybrał trzy potrawy – słynną na całym świecie sałatkę Cezar, filet z pstrąga i polędwiczki w sosie musztardowym. W gotowaniu pomagali mu ochotnicy – Klienci Galerii Mokotów, którzy mieli okazję, do podszlifowania swoich talentów kulinarnych pod okiem mistrza. W trakcie przyrządzania potraw maestro Moran opowiadał o kuchni francuskiej, jej tradycji i charakterystycznych cechach. Dzielił się także z miłośnikami gotowania, którzy przyszli obejrzeć jego pokaz, praktycznymi kulinarnymi radami. Opowiadał, na co zwrócić uwagę robiąc zakupy, aby wybrać najlepsze produkty, w jaki sposób urozmaicać i modyfikować potrawy, by nie popaść w rutynę i z czym je podawać, żeby smakowały jak najlepiej.

Francuskiego klimatu podczas spotkania dopełniła muzyka na żywo w wykonaniu Agaty Załuskiej, Ludwika Skrzypka oraz Piotra Wrombel.
Osoby, które przyszły obejrzeć Akademię Kulinarną miały także okazję do wzięcia udziału w konkursach z nagrodami – rozdano zestawy kosmetyków Stenders i książki kucharskie Michela Moran. Na koniec, tradycyjnie już, w kulinarnym quizie „Oddam Fartucha” można było powalczyć o kitel kucharski Ambasadora Alei Smaków.

Kolejne spotkanie z cyklu Akademii Kulinarnej z Michelem Moran już 15 lutego – tym razem w hiszpańskich klimatach. W międzyczasie Aleja Smaków zaprasza na inne kulinarne atrakcje:

– 28.01 – Festiwal Kawy ze Starbucks
– 01.02 – Zimowe Zabawy Malucha
– 04.02 – Gotowanie w rytm muzyki z Vapiano
– 08.02 – Karnawałowy Bal Malucha
– 11.02 – Gotowanie w rytm muzyki z Salad Story

, ,

Comments are closed.